Zaprešić.NET Forum
09 09, 2010, 01:00:28 *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Želite se spojit na Zaprešić.Net? Javite se na info@zapresicnet.hr

Home   Help Search Calendar Login Register Chat  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: MikroTik - obuka konfiguriranja  (Read 4232 times)
S4iNt
Administrator
Početnik

Reputacija: +1/-1

View Profile
« on: 18 01, 2009, 13:00:39 »

Mislim da bi trebalo napraviti neku obuku konfiguracije MikroTik OS-a od pocetka do kraja. Ja mogu napraviti VIDEO tutorijal ako neko ima volje doci do mene da upregnemo jedan Tik i napravimo osnovnu konfiguraciju. Takodjer bi bilo dobro da se objasni samo sucelje Mikrotik OS-a te cemu sluzi koja funkcija. Ja sam voljan ic polagat za MikroTik OS certifikat pa ak neko ima informacije o tome nek mi se javi. Znam da tecajeve nudi neka firma iz Osjeka al to mi je ipak predaleko.

Komentari dobro dosli  Grin

Big
Administrator
Jr. Member

Reputacija: +0/-0

View Profile
« Reply #1 on: 18 01, 2009, 13:25:02 »

Pogledaj si tu. Piše da je u osijeku a mozda bude nekaj i tu kod nas.

http://www.corda-projekt.hr/corda/index.html
« Last Edit: 18 01, 2009, 13:26:55 by Big » Logged
kustro
Administrator
Sr. Member

Reputacija: +4/-0

View Profile
« Reply #2 on: 18 01, 2009, 14:38:27 »

Mislim da bi trebalo napraviti neku obuku konfiguracije MikroTik OS-a od pocetka do kraja. Ja mogu napraviti VIDEO tutorijal ako neko ima volje doci do mene da upregnemo jedan Tik i napravimo osnovnu konfiguraciju. Takodjer bi bilo dobro da se objasni samo sucelje Mikrotik OS-a te cemu sluzi koja funkcija. Ja sam voljan ic polagat za MikroTik OS certifikat pa ak neko ima informacije o tome nek mi se javi. Znam da tecajeve nudi neka firma iz Osjeka al to mi je ipak predaleko.

Komentari dobro dosli  Grin
cika Saint...ti bi kod mene mogo na obuku za mikrotik....znas...naplatio bi ti po popularnim cijenama...  Grin Grin Grin
zanimljiva ideja, iako mislim da nebu bilo nekog velikog interesa da ti pomognu, jer i sam znas da je ljena ekipa... ja sam voljan pomoci kad imam vremena Smiley
objasni tu osnovnu konfiguraciju? wireless ap, GW za net, firewall...??

EDIT:
mislim da bi video upute, a i pisane, bile odlicna stvar za web malo popunit... tako da...punim jedrima naprijed! Smiley
« Last Edit: 18 01, 2009, 14:41:52 by kustro » Logged
Peharec
Zaprešić.Net
Jr. Member

View Profile
« Reply #3 on: 18 01, 2009, 14:51:38 »

Ja sam isto voljan pomoć, samo kaj nemam pojma o tome Grin... (al bi htio naućiti)

House Music FUN
kustro
Administrator
Sr. Member

View Profile
« Reply #4 on: 18 01, 2009, 15:21:35 »

evo...otvorio sam zaseban topic o tome, a ovdje cu samo da stavim link: http://www.zapresicnet.hr/docs/maturalni_rad_petar_kustro.pdf

ima dosta o konfiguriranju rutera koje koristimo na mrezi, od pocetnih postavki, do firewalla, itd...
mikrotikhack
Newbie
Početnik
*

Reputacija: +0/-1

View Profile WWW
« Reply #5 on: 18 01, 2009, 16:28:42 »

Veoma mi je bilo drago da je netko ovo područje izabrao kao maturalni rad. Tematika je veoma široka pa je bilo previše teško to svesti na neku razumnu mjeru seminarsog rada. Možda bi se samo dvije male sitnice tamo mogle promjeniti . Slika koja pokazuje Firewall pravila je smanjivana u odnosu na original , pa je u  konačnici malo mutna, pa oni koji neznaju o čemu se radi ne mogu to i vidjeti. Druga je mali detalj vezan za wireless kartice gdje je navedeno da se MAC wireless kartice ne može promjeniti, naime MAC adresa se može promjeniti, postoj slučajevi kada se to i čini i kada je to praktično rješenje. Ove moje primjedbe nisu ni u kojem slučaju bile zlonamjerne, pa ako rad još nije predan na ocjenjivanje, pa što se čeka.

Pozdrav.
kustro
Administrator
Sr. Member

View Profile
« Reply #6 on: 18 01, 2009, 16:49:33 »

istinu covjek prica... moja greska je to s MAC adresama, moze se promijeniti...i mjenja se iz razno raznih razloga... Tongue
a sto se tice slika, u orginalnom .docx fajlu, se sve super vidi, ali su malo stradale pri spremanju u PDF, pogotovo ta sa firewall rulovima i ona zadnja sa DUDEa... ali ako nekom treba mejlam orginale Tongue
imo sam ja jos neke teme za obradit, tipa hardveraj, i antenski sustavi, ali kad sam krenuo pisat, skuzio sam da ce rad biti barem 50ak stranica, a ogranicili su nas na 20ak sa svime(uvod, literatura, prilozi, itd)... rad je ocijenjen proslo ljeto, ni jedan profesor nije imao prigovora... Tongue
S4iNt
Administrator
Početnik

View Profile
« Reply #7 on: 18 01, 2009, 22:46:57 »

Pod osnovnu konfiguraciju mislim na konfiguraciju samog OS-a ako opce ima potrebe za time ili se odmah konfigurira mod za koji je predodređen ( AP, WAN ili LAN Router... )?? meni osobno je interesantan VPN Firewall Routing mod jer s time se dosta susrecem po firmama koje odrzavam a kad ima kazem da neki CISCO ili ATI Telesis kosta oko 4-6 tisuca kuna odma odustanu od te varijante, a Tik je po cijeni i mogucnostima WAYYYY iznad tih proizvoda a za puuuuno manju lovu. Smiley) Pogotovo u kombinaciji sa nekom routerbordovima. Eto kusto ak si za mozemo se dogovorit za neki tutorijal napravit o tome, a naravno da moramo i wireless konfiguraciju napravit ipak smo mi Wireless udruga  Grin Grin Grin Grin

kustro
Administrator
Sr. Member

View Profile
« Reply #8 on: 18 01, 2009, 22:58:18 »

jesm za... samo dok mi ispiti sad prodju... Sad
OSu ti mozes smo iskonfigurirat vrijeme, datum, naziv, pakete i licnence... podesavanja po pitanju drivera i sl nema. znaci instaliras ga i odma deri po interfejsima, bilo LAN bilo WLAN... da VPN tuneliranje bi bilo vrlo zanimljivo radit s mikrotikom...mi imamo nesto sitno, kao sto si vec mogo vidjet...al ove vece stvari su zanimljivije... Smiley trebalo bi probat onako testa i zanimacije radi, povuc VPN od biga na mene preko neta...  Grin Grin Grin tako da kad mreza padne, za osnovene stvari ima net...recimo Smiley

pogledaj si moj maturalni rad, tamo je opisano "osnovno" konfiguriranje, wlan, lan, nes sitno firewalla, pptp server i sl...
a kod semrena isporbavam pojacani mtk firewall... dedekcija i blokiranje napada na ssh, ftp... i sl.... Smiley cini mi se vrlo zanimljivo... cekam reakciju od njih da vidim jel sta drugo bloka firewall... pa cemo da pisemo nesto o tome, samo kad vremen abude... Sad
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: